...στον πεζόδρομο της οδού Ακταίου, στο Θησείο, στον ίσκιο της Ακρόπολης, σ' έναν τόπο υψηλού κραδασμού, ιστορίας, μνήμης και πολιτισμού...

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
...όπου το ΕσωΘέατρο παρουσιάζει δικές του θεατρικές παραγωγές έχοντας ως βασική μέριμνα τη θέαση της «έσω πραγματικότητας».

Πρόγραμμα 2016-2017

spoudes-16-17

Στο ΕσωΘέατρο, η αγάπη μας για την σκηνική τέχνη δεν φανερώνεται μόνο μέσα από τις φροντισμένες παραστάσεις μας αλλά και μέσα από την παραδοσιακή θεατρική διδασκαλία που παρέχουμε. Για μας, η διδασκαλία του θεάτρου είναι ευθύνη διττή. Στοχεύει και στη δημιουργία ικανών ηθοποιών –πραγματικών «μαστόρων» της τέχνης τους- αλλά και στην προσέγγιση, κατάνόηση και προσήλωση των σπουδαστών στη σαγήνη του Ωραίου, του Μεγάλου και του Αληθινού. Σε αυτή την χυδαία ωφελιμιστική-υλιστική εποχή, υπάρχουν ελπίζουμε ακόμα κάποιοι που συγκινούνται περισσότερο από την ομορφιά των ρόδων παρά από τη χρησιμότητα του Black & Decker και προτιμούν την Τέχνη από τους υπολογισμούς, τους ισολογισμούς και την στατιστική. Αυτούς προσκαλούμε, προκειμένου να τους μεταφέρουμε μια γνώση και έναν πλούτο παράδοξο –τον πλούτο του θεάτρου- που το μοίρασμά του κάνει τους πάντες πιο πλούσιους σωματικά, ψυχικά, πνευματικά.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 το Εσωθέατρο προσφέρει σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με το Θέατρο και την Υποκριτική δύο εκπαιδευτικές επιλογές:

 • Υποκριτική, από τη θεωρία στην πράξη, Ι, ΙΙ και ΙΙΙ.
 • «Υποκρίνομαι δε σημαίνει ότι ψεύδομαι αλλά ότι λέω τη βαθύτερη αλήθεια». Το θέατρο -δράση, κατάσταση και εμπειρία- ως οδός αυτογνωσίας και εσωτερικής θεραπείας.

 

 

Υποκριτική

Από την Θεωρία στην Πράξη

I, II και III

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 5-8μμ.

ypokritiki-1-2-3

Το μάθημα αυτό συνιστά μια ολιστική θεατρική σπουδή που συγκεράζει μαθήματα που συνήθως διδάσκονται κομματιασμένα και αποσπασματικά: εδώ ο σπουδαστής μυείται ταυτόχρονα στη Θεωρία του Θεάτρου, στη Μεθοδολογία και τις Τεχνικές της Υποκριτικής, στον Αυτοσχεδιασμό, στην Θεατρική κινησιολογία και στην Ορθοφωνία και έτσι, περνά από τη θεωρία στην πράξη. Το μάθημα της ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ διαρθρώνεται σε τρεις συνεχόμενους (ή και αυτοτελείς) 3μηνους σεμιναριακούς κύκλους (Ι:Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος, ΙΙ:Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος, ΙΙΙ: Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος) και έχει σκοπό:

 • να στήσει τον αρχάριο σπουδαστή στα πόδια του ώστε να πατήσει σταθερά και γερά στο θεατρικό σανίδι
 • να αποκαλύψει στον εκκολαπτόμενο ηθοποιό μυστικά, «κλειδιά», κώδικες και εργαλεία που ενδεχομένως απουσιάζουν από την υποκριτική του φαρέτρα, ώστε να μην «λέει απλώς τα λόγια του» αλλά να ζει τις καταστάσεις, να δρα και να αντιδρά αληθινά, μέσα απ’ τον ρόλο, μπροστά στο κοινό.

Με όχημα το σύστημα Στανισλάβσκι, τις διδαχές των δικών μας δασκάλων αυτής της γραμμής και την πολυετή εμπειρία μας στην άσκηση και διδασκαλία της Δραματικής Τέχνης, έχουμε την τεχνογνωσία να καλλιεργήσουμε το ταλέντο σου, να αναπτύξουμε τη θεατρική σου διαίσθηση και να σε μάθουμε να «πλάθεις» με σιγουριά και επιτυχία κάθε ρόλο που σου ανατίθεται. Στο ΕσωΘέατρο δεν σε εγκαταλείπουμε στην τύχη σου πάνω στην σκηνή κι ούτε σ’ αφήνουμε να περιφέρεσαι ασκόπως στα όριά της αλλά σε διδάσκουμε και σε κατευθύνουμε ούτως ώστε να δημιουργήσεις τις ικανές εκείνες συνθήκες που θα σε φτάσουν στην κατάκτηση της Σκηνικής Αλήθειας, «του ιερού δισκοπότηρου» κάθε ηθοποιού.

*Επισημαίνεται πως από τους σπουδαστές που θα παρακολουθήσουν και τους τρεις τρίμηνους κύκλους του μαθήματος της ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ, θα επιλεγούν άτομα που θα συμμετάσχουν σε παράσταση στο πλαίσιο του νέου φεστιβάλ του Εσωθεάτρου: «Ιερό και Βέβηλο», το οποίο προγραμματίζεται για τα τέλη της Άνοιξης 2017.


Info:

 • Διδάσκων:Τάσος Προύσαλης, ηθοποιός-σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του «Εσωθεάτρου».
 • Ημέρες και ώρες: Τρίτη και Πέμπτη 5-8μμ
 • Εναρκτήριο μάθημα: Τρίτη 4 Οκτωβρίου
 • Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ εγγραφή και 70 ευρώ/μηνιαίως. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του τριμήνου: 160 ευρώ (και εγγραφή δωρεάν). Ειδικές τιμές για ανέργους.
 • Bonus: Booklet με βασικές γνώσεις - Επισκέψεις σε μία σειρά θεατρικών παραστάσεων δωρεάν ή με ειδικό μειωμένο εισιτήριο - Πιστοποιητικό παρακολούθησης
 • Χώρος πραγματοποίησης σεμιναρίου: Εσωθέατρο, Ακταίου 3 Θησείο (3 λεπτά από το σταθμό του ηλεκτρικού) πληροφορίες και χάρτης ΕΔΩ
 • Δηλώσεις συμμετοχής: Επικοινωνήστε στο 210 3410224 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για να δηλώσετε συμμετοχή και να ενημερωθείτε για τη διαδικασία εγγραφής.

 

 

Ειδική Προσφορά

Στους σπουδαστές που προτίθενται να παρακολουθήσουν και τα δύο μαθήματα, αυτά θα τους προσφερθούν με έκπτωση στην προνομιακή τιμή των 100 ευρώ/μήνα (+20 ευρώ εγγραφή).

 

«Υποκρίνομαι δε σημαίνει ότι ψεύδομαι αλλά ότι λέω τη βαθύτερη αλήθεια»

Το θέατρο -δράση, κατάσταση και εμπειρία- ως οδός αυτογνωσίας και εσωτερικής θεραπείας.

Κάθε Τετάρτη, 5-8μμ., Οκτώβριο-Ιούνιο

ypokri

Αυτό το έντονα βιωματικό μάθημα μας εισάγει στον μαγικό κόσμο του θεάτρου και μας μυεί όχι μόνο στην τέχνη της Υποκριτικής αλλά και στην ατραπό της Αυτοθεραπείας και Αυτογνωσίας.

Μέσα από ρόλους κατάλληλα επιλεγμένους, θα αναγνωρίσουμε παγιδευμένα συναισθήματα, τραύματα και ανεπίλυτες εσωτερικές συγκρούσεις του παρελθόντος και του παρόντος μας. Αν και η αναγνώριση είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, το ν’ αντικρίσεις κατά πρόσωπο τους «εσωτερικούς δυνάστες» -τις αποκρουστικές Μέδουσες του μύθου- δεν είναι διόλου εύκολο• ο ρόλος είναι αυτός που προσφέρει μια έμμεση αλλά ασφαλή θέαση στο χάος του υποσυνείδητου, καθώς λειτουργεί ως καθρέφτης. Στο μάθημα αυτό λοιπόν, το υποσυνείδητο, τα λεπτοφυή σώματα και η ίδια η ψυχή γίνονται αντικείμενο της μελέτης μας ώστε να παρουσιαστεί η εσωτερική διάσταση του θεάτρου που είναι εκτός των άλλων και θεραπευτική.

Η σπουδή περιλαμβάνει εκμάθηση διαφραγματικής αναπνοής και ορθής εκφοράς του λόγου, ενεργοποίηση του «πυρηνικού λόγου» που εδράζεται στο τσάκρα του βάθους, μεθόδους χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης, αυτοσχεδιασμούς και σωματικές τεχνικές, δηλαδή μία σειρά από δεξιότητες που η κάθε μια και όλες μαζί, θα μας επιτρέψουν κατά την «υποκριτική μας προπόνηση» να εισχωρήσουμε βαθύτερα στην έσω ύπαρξή μας και να αντλήσουμε από εκεί, στοιχεία ικανά να μας οδηγήσουν πίσω και πέρα από τα επίπλαστα φέροντα προσωπεία, στη νοηματοδότηση και στην ουσία των ρόλων που υποδυόμαστε στην σκηνή της Ζωής και της Τέχνης.

Με συνεχή εμβάθυνση της κατανόησής μας, βαδίζοντας στο μονοπάτι της Αυτογνωσίας, θα εισχωρήσουμε σε όλη την έκταση του εσωτερικού μας κόσμου. Στο εγχείρημα αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα, η εξέταση μίας σειράς από δίπολα και ζευγάρια, όπως τα ακόλουθα, που συναντάμε στο θέατρο αλλά και σε εσωτερικά μονοπάτια όπως η γιόγκα, το ταό και το ζεν:

Φωνή-σιγή, κίνηση-στάση, εσωτερικός ρυθμός-αντικειμενικός χρόνος, χώρος-όρια, εδώ και τώρα, συναισθηματική φόρτιση- συγκινησιακή μνήμη, εσωτερική αταραξία-φαινομενική μεταβολή, μέθεξη-αποστασιοποίηση, ρεαλισμός-φαντασία, μορφή-ουσία, είναι και -ταυτόχρονα- δεν είναι…

Με απαρχή λοιπόν, ρόλους του παγκόσμιου δραματολογίου, αυτό το μοναδικό στο είδος του μάθημα, προσφέρει μία «γνώση ιαματική».

*Επισημαίνεται πως από τους σπουδαστές που θα παρακολουθήσουν καθόλο το έτος το μάθημα αυτό, θα επιλεγούν άτομα που θα συμμετάσχουν σε παράσταση στο πλαίσιο του νέου φεστιβάλ του Εσωθεάτρου: «Ιερό και Βέβηλο», το οποίο προγραμματίζεται για τα τέλη της Άνοιξης 2017.


Info:

 • Διδάσκων: Τάσος Προύσαλης, ηθοποιός-σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του «Εσωθεάτρου». Στο μάθημα θα συμμετέχουν περιοδικά ως προσκεκλημένοι διδάσκοντες άνθρωποι της τέχνης, του πνεύματος και της επιστήμης.
 • Ημέρες και ώρες: Τετάρτη 5-8μμ
 • Εναρκτήριο μάθημα: Τετάρτη 5 Οκτωβρίου
 • Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ εγγραφή και 60 ευρώ/μηνιαίως. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης μαθημάτων ενός τριμήνου: αντί 200 ευρώ, μόνο 140 ευρώ και εγγραφή δωρεάν. Ειδικές τιμές για ανέργους.
 • Bonus: Booklet με βασικές γνώσεις - Πιστοποιητικό παρακολούθησης
 • Χώρος πραγματοποίησης σεμιναρίου: Εσωθέατρο, Ακταίου 3 Θησείο (3 λεπτά από το σταθμό του ηλεκτρικού) πληροφορίες και χάρτης ΕΔΩ
 • Δηλώσεις συμμετοχής: Επικοινωνήστε στο 210 3410224 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για να δηλώσετε συμμετοχή και να ενημερωθείτε για τη διαδικασία εγγραφής.
 
STUDIO ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
STUDIO ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

(ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ)

...όπου το ΕσωΘέατρο προετοιμάζει αυριανούς ηθοποιούς, επιχειρώντας όχι μόνο να τους καταρτίσει επαρκώς, αλλά παράλληλα να τους καλλιεργήσει ψυχικά, ώστε πράγματι να «ποιούν ήθος» και να το διδάσκουν με τη στάση και το παράδειγμά τους.